Hányinger és gyomorfájás dohányzás után. Dohányzás nélkül könnyebb a fogyás is!

Orvos válaszol

Kedves Látogatók! Ezen az hányinger és gyomorfájás dohányzás után a gasztroenterológia és a hepatológia tárgykörébe tartozó kérdéseket tehetnek fel. A beérkező levelek igen nagy száma miatt sajnos nem tudok minden kérdésre válaszolni.

Égő érzés a hasban Mit tehet a panaszok enyhítése érdekében? Az emésztési zavar tüneteit - puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, görcsök, hányinger - a Bayer 9 gyógynövényt tartalmazó készítményével, az Iberogast cseppel enyhítheti. Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Előnyben részesítem a publikus kérdéseket és azokat, amelyekre válaszolva úgy érzem valóban segíteni tudok. Kérem vegyék figyelembe, hogy levelezéssel nem lehet az orvosi vizsgálatot kiváltani és távolról nem lehet korrekt módon diagnózist megállapítani, kivizsgálást irányítani, illetve kezelésekről dönteni.

Gyerekekkel kapcsolatos kérdéseikkel kérem forduljanak gyerek gasztroenterológushoz, illetve gyerek hepatológushoz. Megértésüket köszönöm! Kérdések és válaszok Új kérdés Kedves Doktor Úr!

Mi az a gyomorégés és gyomorfájdalom?

Évente kontroll UH. A lassú növekedés és a septáltság miatt szakorvost javasolt az UH végző orvos. Kell aggódnom emiatt, illetve doktor úrnak mi a véleménye? Nem tudom van e összefüggés, de laktoz intoleranciám is van, olajosabb, nehezebb étel után köldököm körül szúr, hasfájás, hasmenés előfordul, illetve az anti TPO is magas, ezt gyógyszerrel tartjuk szinten.

Előre is köszönöm válaszát. Kedves Kérdező! Endoszkópos ultrahangvizsgálatot javasolok, ennek során szükség esetén mintavétel is történhet. Ezek eredménye alapján lehet dönteni a további teendőkről. Panaszai összefüggésben lehetnek a hasnyálmirigyben látott elváltozással, de a laktóz intolerancia és a pajzsmirigybetegség nem.

Üdvözlettel dr. Péter Zoltán Tisztetlt Főorvos Úr! Vastagbéltükrözés történt véres hasmenés miatt. A szövettani eredmény az alábbi. A szöveti kép nem specifikus. Kérdésem, hogy kell-e aggódnom, mit jelent ez a lelet?

Köszönöm válaszát! Tisztelt Kérdező!

Kérdések és válaszok

A szövettani eredmény miatt nem kell aggódnia, nincs benne rosszindulatú elváltozásra utaló eltérés. Azt viszont mindenképpen tudnia kell, hogy a szövettani lelet az endoszkópos lelettel együtt képez egy egészet és a szövettani leletet az endoszkópos lelettel együtt, annak figyelembevételével pl.

Ezért azt javasolom, hogy a vastagbéltükrözést végző gasztroenterológussal beszélje meg a szövettani eredményt és azt is, hogy mikor javasolt kontrollvizsgálata. Akkor kb. Fél éve amikor nézték UH-al akkor 6,7 cm volt és most fél év múlva 7,7 cm és azt írták a papírra hogy az epehólyagot kissé dislocálja, enyhén hányinger és gyomorfájás dohányzás után. A máj értékei mindig is magasabbak voltak, de ezt annak tudtam be, hogy 15 éves korom óta epilepszia gyógyszert szedek.

Lehet esetleg ettől magasabb a máj érték? Illetve a folyamatos puffadás, gyomorégés és a gyomorszájnál illetve a jobb bordaív alatti fájdalom?

Előre is köszönöm válaszát! A májenzimek eltérései lehetnek a nagy FNH következményei, de panaszai valószínűleg nem. Ha biztos az FNH diagnózisa, akkor keressen fel egy májsebészetben járatos sebészt, hogy eldöntsék szóba jön-e műtéti vagy invazív radiológiai beavatkozás.

Ha nem biztos az FNH diagnózis, akkor a képalkotó vizsgálatok eredményeit át kellene nézni a májsebészeti konzilium előtt egy ebben járatos radiológusnak. Péter Zoltán Jó napot kivanok! Szeretném tudni mit lehet csinalni. Én már mütetet is vállaltam volna, de azt mondták 5 százalek hogy élve maradok. Én úgy gondolom, hogy amikor az embert melyek a dohányzó tabletták jobb vélemények avval a gázzal mikor vizsgálnak, az nem távozott belőlem.

Nagyné Tisztelt Nagyné! Hányinger és gyomorfájás dohányzás után nem a 7 évvel ezelőtti vastagbéltükrözés során befújt gáz okozza panaszát, valami más oka van. Péter Zoltán Tisztelt Főorvos Úr! Másfél évvel ezelőtt felismert 2 mm-es epehólyag polipom most elvégzett kontroll ultrahang vizsgálaton 6 mm-esnek mutatkozott. Az ultrahang vizsgálatot végző orvos szerint nincs semmi tennivalóm a későbbi újabb kontrollon kívül, engem azonban nyugtalanít a polip gyors?

Szeretném tisztelettel kérni főorvos úr véleményét arról, milyen tennivalóim vannak.

Különbség a gyomorégés és az emésztési zavar között

Köszönettel, Dr. KI Tisztelt Kérdező! Ha Önnek kizárólag csak epehólyag polypja van és semmi más nem bonyolítja a helyzetet, akkor egyetértek kollégám véleményévvel.

ha abbahagyja a dohányzást és az ivást hogyan lehet leszokni a dohányzást hörghurut esetén

Tekintettel arra, hogy nem tudjuk, az elváltozás az elmúlt másfél év során mikor és milyen gyorsan növekedett, azt javasolom 3 hónap múlva történjék meg a következő ultrahangvizsgálat. Ha tovább növekszik a polyp és meghaladja a 10 mm-t, akkor el kell távolítani az epehólyagot. Vannak ritka betegségek pl. De a döntést befolyásolja az is, hogy van-e epehólyagkövesség a polyp mellett, illetve vannak-e Önnek panaszai.

Péter Zoltán Jó napot! Ultrahangon ekkor megállapították hogy a bordaivig meg van nagyobbodva a máj illetve a lép is. Hepatitis A B C teljesen negatív. Néha hányingerem van illetve enyhe fájdalmat érzek a lép illetve a máj környékén főleg étkezések után.

Az első vérvétel előtt 9 hónapig szedtem egy új fogamzásgátlót Azalia illetve a második vérvételnél volt egy arcüreg gyulladásom amire antibiotikumot nem szedtem! Sajnos az orvosom nem tudja mi okozhatja a gondot. Doktor hányinger és gyomorfájás dohányzás után Önnek lenne valami elképzelése hogy mi lehet a gond vagy esetleg lehet hogy a gyógyszer illetve a betegség okozta ezt?

Tisztelt Hölgyem! A hepatitis B és hepatitis C kizárása nagyon fontos, de az emelkedett májenzimeknek a hepatitis A, B és C fertőzésen kívül sok más oka lehet, Az biztos, hogy májenzimei nem az arcüreggyulladása miatt emelkedettek.

Ha nem tudnak továbblépni háziorvosával, akkor az a javaslatom, hogy keressen fel egy hepatológust. Péter Zoltán Tisztelt Doktor Úr! Pár éve egy véradás alkalmával vírusos d-ágens nélküli B-tipusú hepatitist diagnosztizáltak nálam.

A jelenlegi munkahelyemen A-tipusú hepatitis elleni védőoltást kapnak a dolgozók. Megkaphatom ezt a típusú oltást? Igen, megkaphatja, sőt javasolt is megkapnia.

hányinger és gyomorfájás dohányzás után összeesküvés a dohányzás gyors leszokására

Kerekesszékes mozgáskorlátozott vagyok. Véres hasmenésem volt, akárcsak mostanság! Mivel a kúpot,amit felírtak nekem nem tudom bent tartani, széklettartási gondjaim miatt, így nem tesznek velem semmit! Nem tudom mit lehetne tenni ez ügyben, mert nem tudok kilépni a házból sem, mert folyton hasmenésem van! Megköszönném ha valami alternatívával tudnának nekem szolgálni.

Újabban be is lázasodom! Ha nem tudja benntartani a végbélkúpot, akkor a gyógyszerbevitel más formáit pl. Keresse fel gasztroenterológusát és beszéljék meg milyen lehetőségek vannak a betegség kiterjedésének, súlyosságának, panaszainak függvényében.

Édesanyámnak volt már epeköve és gyomorfekélye is. Esetleg lehet ez öröklődő betegség? Mi okozhatja ezt a panaszt? Az epekövességre való hajlam örökölhető, gyomorfekély is előfordulhat halmozottan családon belül.

hányinger és gyomorfájás dohányzás után 14 év a leszokásról

Ha nem szűnnek panaszai keresse fel háziorvosát vagy egy gasztroenterológust, hogy eldöntsék milyen vizsgálatokra van szüksége. Egy hasi ultrahangvizsgálat, vérvétel és egy Helicobacter pylori hányinger és gyomorfájás dohányzás után keresésére széklet vizsgálat széklet Helicobacter antigén vagy kilégzési teszt urea kilégzési teszt jön szóba. Péter Zoltán Üdvözlöm! Akár ettől is lehetnek.

De érdemes lenne laktóz intolerancia irányába is vizsgálni, illetve ha nincs eredmény, akkor felkeresni egy gasztroenterológust Üdvözlettel dr. Péter Zoltán. Egy kérdésem lenne hogy kB 2 hete a székletem teljesen folyós vagyis víz majdnem ennek mik lehetnek az okai és hányinger és gyomorfájás dohányzás után forduljak. Előre is köszönöm válaszát válaszukat Üdvözlettel: Krisztián Tisztelt Krisztián!

Ha két hétnél hosszabb ideig tart egy hasmenés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ez lehet háziorvos vagy gasztroenterológus. Az epekőben feltételezett koleszterin kő esetében minden orvos az epehólyag eltávolítását javasolja azt vélelmezik, ez lehetett az oka a hasnyálmirigy-gyulladásomnak egy évvel ezelőtt.

Ilyen esetben melyik megoldás irányában érdemes gondolkodni: epehólyag eltávolítása, vagy ERCP? Válaszát megköszönve: Tamás Tisztelt Tamás! Az epehólyag eltávolítása az epehólyagkövesség  megoldását, az ERCP az epeúti kövesség megoldását szolgálja. Ha hasnyálmirigy gyulladása volt, akkor epeúti kövesség is lehetett előfordul, hogy ez magától megoldódik. Péter Zoltán Üdvözlöm Doktor úr! Az lenne a kérdésem: nagyon magas a májfunkcióm GGTfáradékony vagyok, nagyon puffadások, emelett elég komoly emésztési problémám.

Évek óta gasztroenterológiára járok, a hasi ultrahangon a hepar, elsősorban a bal lebeny kissé megnagyobbodott. Ajánlaná a hepatológiai vizsgálatot és a Fibroscan CAP vizsgálatot? Ha a gasztroenterológiai konzultációk során tisztázódott a májbetegség oka, az ebből fakadó teendők és a várható lefolyás, akkor nincs szükség külön hepatológiai konzultációra hányinger és gyomorfájás dohányzás után Fibroscan CAP vizsgálatra.

Ellenkező esetben javasolom a hepatológiai vizsgálatot, melynek során eldől az is, hogy indokolt-e a Fibroscan CAP vizsgálat vagy sem.

Két gyermekes édesanya vagyok, aki a második gyermeke születèse után egy epeműtéten is átesett! Két éve volt a műtét, azóta napi több alkalommall van székletem! Erős görcsök, haspuffadás, hányinger kiséretében! Nem fogyok. Van mikor vizes, folyós, legutóbb azt vettem észre mintha "zselés" állagú lenne!

Gyanakodtam a tejre! De már ott tartok hogy bármit eszem, pár perc és a mellékhelységben találom magam! Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelt Asszonyom! Ahogy Ön gondolta, lehet akár a tejtermékekben lévő laktóz is az oka, de az epeműtéttel is összefüggésben lehet és más oka is lehet.

Vizsgálatokat kellene végezni ahhoz, hogy kiderüljön mi a teendő. Azt javasolom keressen fel egy gasztroenterológust. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy júniusában hasnyálmirigy gyulladásom volt. Azóta tartom a diétát. Érdeklődni feladtam a füstöt, megpróbáltam kilépni a mondatból hogy akinek volt már ilyen betegsége, ihat-e valaha még alkoholt?

Persze nem napi szintre gondolok, csak alkalmankénti koccintásra. Ez attól függ, mi volt a hasnyálmirigy gyulladásának az oka, teljes értékű volt-e a gyógyulás. Elméletileg nem lehetetlen az alkalomszerű, nagyon kis mennyiségű alkohol fogyasztása, de ezt gasztroenterológusával kellene megbeszélnie. Ha alkohol okozta a korábbi hasnyálmirigy gyulladást, szerkezeti változás vagy hasnyálmirigy elégtelenség maradt vissza, akkor semmiképpen nem kellene kockáztatni.

Péter Zoltán Tisztelt Doktor úr! Feküdt már kórházban ahol beöntötték, távozott széklet. Szervi elváltozást nem találtak. Mi lehet az oka, hogy mindig megtelik a kis hasa széklettel?

Köszönöm válaszát. Tapasztalt gyerek-gasztroenterológust kellene felkeresni. Ha biztos nincs szervi elváltozás, működési zavar is hányinger és gyomorfájás dohányzás után a háttérben. Szeretném megkérdezni hogy hányinger és gyomorfájás dohányzás után a normál értéke chromogranin szintnek? Köszönöm Tisztelt Kérdező! Enyhén emelkedett az érték. A gondozását végző orvossal kell megbeszélni, hogy mi lehet az oka.

Kétszer ismételték egyre magasabbak az értékek. Milyen további vizsgálatokra lenne szükségem Ön szerint? Sokféle vizsgálatra lehet szüksége labor, képalkotó vizsgálatok stb. Fel kellene keresnie egy hepatológust, hogy kikérdezze, megvizsgálja Önt és döntsenek a szükséges vizsgálatokról. Labor nem mutatott ki semmit.

Olvassa el is